Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

De camera manueel instellen op de M stand

Camera's met uitgebreidere instelmogelijkheden hebben vaak ook een M stand. Deze is bovenop met een instelwiel te kiezen. Op de M stand kiest de camera zelf geen waardes of belichting, maar dien je alle waardes zelf in te stellen. Je kiest dus zelf het diafragma en de sluitertijd.

Op de volledig manuele stand werkt de lichtmeter in je camera nog wel. Via de belichtingsbalk zie je waar de door jou ingestelde waardes toe leiden. Als de belichtingsbalk op 0 staat, maak je een goed belichte foto. Slaat de belichtinsbalk uit naar de + of de - dan ben je een over- of onderbelichte foto aan het maken. Als dat niet de bedoeling is dien je dus één van de waardes aan te passen tot de belichtingsbalk weer op 0 staat.

Camera met instelwiel op ManueelNachtfoto sporen twee benen in Katendrecht

Bij nachtfotografie is een camera met M stand handig, omdat we vaak af willen wijken van de waardes die de camera anders voor ons zou kiezen. Dit kan bij de meeste camera's ook met de +/- knop, maar meestal zijn de mogelijkheden daarbij beperkt tot 2 of 3 stapjes. Op de M stand kun je dus veel verder over- of onderbelichten dan met de +/- stand mogelijk is. In lastige lichtsituaties, bijvoorbeeld bij het fotograferen van vuurwerk of de maan, kun je de camera dus het beste handmatig instellen.

Deel deze pagina met anderen: