APPARATUUR
Het gebruik van een losse flitser
In de meeste camera’s is een flitser ingebouwd. Het is ook mogelijk om een losse flitser te kopen die je op de camera kan plaatsen. Deze worden ook wel reportageflitser genoemd. Bij het fotograferen heb je daarvan een aantal voordelen.
Allereerst is een opzetflitser een stuk krachtiger dan een ingebouwde flitser. Je kunt dus verder flitsen. Omdat de flitser wat hoger staat, heb je geen last van rode ogen. Ook heb je geen ongewenste schaduw onderin je beeld omdat de ingebouwde flitser tegen je lens aan heeft geflitst.
Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om indirect te flitsen, bijvoorbeeld via het plafond. Dit doe je door de kop van de flitser omhoog te draaien in een hoek van 45 of 90 graden. De schaduwen worden hierdoor veel zachter en dit geeft een natuurlijk effect aan de foto. Hou er wel rekening mee dat de kleur van het plafond ook wordt gereflecteerd.
Als je de opzetflitser op de camera zet, dan dien je de flitser in te stellen op TTL. De kracht van de flitser wordt dan afgestemd met de belichting van de camera.
Bij nachtfotografie kun je met een losse flitser nog andere leuke effecten bereiken. We plaatsen de flitser daarvoor niet op de camera, maar houden hem los in de hand. De flitser kan nu niet meer communiceren met de camera, dat betekent dat de TTL instelling niet zoveel zin meer heeft. We kunnen dan de kracht van de flitser zelf regelen door de flitser op M te zetten. Bij de meeste flitsers kun je nu via de +/- of MODE instellingen zelf de flitser heel krachtig zetten of juist wat zachter. Op de instelling 1⁄1 geeft de flitser een flits op het maximale vermogen wat hij kan halen. Zet je hem op 1⁄2 dan zal hij op half vermogen afgaan, 1⁄4 op een kwart, enzovoorts.
Op de flitser zelf zit een lichtgevend knopje of een testknop. Als we hierop drukken dan geeft de flitser een flits op het vermogen dat we op de M stand hebben ingesteld. We kunnen zo de flits dus af laten gaan. Na het geven van de flits is de flitser weer even bezig om op te laten voor de volgende flits. Hoe lang dit duurt hangt af van de kracht waarop de flits staat ingesteld en hoe vol de batterijen zijn die erin zitten.
Als onze camera op statief staat en een langere sluitertijd heeft, dan kunnen we de flits tijdens deze sluitertijd handmatig laten flitsen.
Lees hier verder hoe je de flitser creatief kunt gebruiken bij nachtfotografie.