APPARATUUR
Het gebruik van een statief
Omdat je bij nachtfotografie altijd met langere sluitertijden werkt is een statief nodig om trillingsonscherpte te voorkomen. Het lukt namelijk niet om met een lange sluitertijd stil uit de hand te fotograferen. En bij nachtfotografie zijn die tijden extra lang, meestal meerdere seconden.
Door de camera op statief te zetten, elimineren we de trillingen die wij met onze handen overbrengen.
Je kan het statief het beste zo neerzetten dat één van de drie poten in het verlengde van de lens staat. Op deze manier staat het statief het stevigst. Het zwaartepunt van de camera zit immers aan de voorzijde door de lens die eraan hangt. Ook kun je nu makkelijk achter het statief staan zonder dat er een poot in de weg staat. Daarnaast is het aan te raden om het gebruik van de middenzuil zoveel mogelijk te vermijden. Dit is het minst stabiele deel van het statief.
Ook op een statief moet je de camera aanraken als je op de ontspanknop wilt drukken. Op het statief staat je camera dus niet helemaal stil als je hem aanraakt. Dit kun je voorkomen door de zelfontspanner te gebruiken. De camera telt dan eerst 2, 5 of 10 seconden af voordat hij de foto maakt. Zo is de camera al uitgetrild als de foto gemaakt wordt. De zelfontspanner wordt bij de meeste camera’s aangegeven met het pictogram van een klok met een wijzer.
Als het op het moment aankomt en je dus niet wilt wachten totdat de zelfontspanner uitgeteld is, kun je bij de meeste camera’s ook een afstandsbediening kopen.
Wil je een statief gaan kopen, klik dan hier voor veel handige aankooptips.