Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Wanneer is een zonnekap handig

Een zonnekap is een plastic of rubberen ronde kap die je aan de voorzijde van je lens vast kunt maken.

Als we schuin tegen een lichtbron in fotograferen, zowel overdag als in het donker, dan kan het licht voor ongewenste effecten en reflecties in onze foto zorgen.

Het objectief waardoor we fotograferen is opgebouwd uit een aantal glazen lenzen. Als we schuin tegen een lichtbron in fotograferen, dan schijnt die lichtbron ook in al die glazen lensdelen. We krijgen dan lichtvlekken en lensflare in onze foto.

Nachtfoto lantarenpalen met lensflareNachtfoto sporen twee benen in Katendrecht

Als je dit wilt voorkomen kun je een zonnekap op je objectief plaatsen. Deze blokkeert de lichtstralen die schuin van voren in je lens vallen, waardoor je de reflecties in de lensdelen niet hebt. Zo voorkom je de lichte vlekken in de foto. Een zonnekap werkt alleen tegen lichtstralen die schuin je lens inschijnen. Als je recht tegen het licht in fotografeert, dan kan de zonnekap die stralen niet tegenhouden.

's Nachts kan een zonnekap handig zijn als er veel lichtbronnen zoals lantarenpalen in je beeld staan. Ook is de kap erg handig als het een beetje regent. De druppels vallen dan op de kap en zullen niet op de lens terecht komen.

Deel deze pagina met anderen: