Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Informatie over een fotocamera

Fotografie is een woord dat uit het Grieks komt. Het betekent letterlijk: schrijven met licht. (φωτος phootos=licht, γραφειν graphein=schrijven). Ook in het huidige digitale tijdperk is licht nog steeds de belangrijkste basis voor fotografie.

We fotograferen met een camera, dit is een lichtdicht doosje waar door een lens licht in kan vallen. De voorwerpen die voor de camera staan worden zo in de camera afgebeeld. Het licht dat de camera in valt wordt opgevangen door de sensor. Op deze manier kan het licht digitaal bewaard worden en krijgen we een foto.

Een camera is een doosjeEen camera is een doosje waar licht binnenvalt

Een sensor bestaat uit een groot aantal lichtgevoelige puntjes. Deze puntjes heten pixels. De resolutie van een digitale camera wordt uitgedrukt in het aantal megapixels op de sensor, waarbij mega staat voor miljoen. Een 8 megapixel camera heeft dus een sensor met daarop 8 miljoen pixels.

Iedere pixel onthoudt individueel de hoeveelheid en kleur van het licht dat op hem valt. Alle pixels bij elkaar vormen het totaalbeeld. Een pixel is een vierkantje van een bepaalde kleur. Hoe meer pixels er op de sensor liggen, hoe groter de uitvergroting die we van het beeld kunnen maken zonder dat we de pixels/vierkantjes in ons beeld terugzien.

Op het camerahuis zit een lens, waarmee we kunnen scherpstellen en in- en uitzoomen. Klik hier om meer informatie te lezen over lenzen en objectieven.

Deel deze pagina met anderen: