Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Wat is sluitertijd en hoe werkt dit

De sluiter is het gedeelte in de camera dat de sensor afsluit voor het licht. Bij het nemen van een foto gaat de sluiter gedurende een bepaalde tijd open. Deze tijd is variabel en noemen we de sluitertijd of belichtingstijd. Met de sluitertijd regelen we onder andere de weergave van beweging. De internationale diafragmareeks die gebruikt wordt ziet er als volgt uit:

1 – 2 – 4 – 8 – 15 – 30 – 60 – 125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 4000 – 8000

Op camera’s staan de tijden in delen van een seconde aangegeven. Je dient de breuk er vaak zelf bij te denken. Zie je 60 staan in de zoeker, dan betekent dat 1/60 deel van een seconde. Staat er 4000, dan fotografeer je met een hele korte sluitertijd van 1/4000 seconde.

Het is ook mogelijk om met een sluitertijd langer dan 1 seconde te fotograferen. Op veel camera’s staat dit aangegeven met aanhalingstekens achter de sluitertijd. Bijvoorbeeld 2” = 2 hele seconden.

Bewogen vrachtwagen met een sluitertijd van 1 90Bus met een korte sluitertijd van 1 4000

Een korte sluitertijd kan een snelle beweging scherp vastleggen. De beweging wordt ‘bevroren’ op de foto. Is de sluitertijd niet kort genoeg om een beweging vast te leggen, bijvoorbeeld bij een snelle auto, dan ontstaat bewegingsonscherpte.

Nachtfoto met een korte sluitertijdNachtfoto met een lange sluitertijd

Het kan ook voorkomen dat niet het onderwerp beweegt, maar de camera zelf. Dat kan komen omdat de fotograaf de camera niet stil genoeg houdt. Ook dan ontstaat bewegingsonscherpte, in dat geval over het hele beeld. Dit noemen we trillingsonscherpte. Het is niet moeilijk tijdens een foto van 1/1000 seconde niet te trillen met de camera, maar dit is niet zo makkelijk als de sluitertijd langer dan 1/60 seconde is.

Bij nachtfotografie is zo weinig licht aanwezig, dat we vaak met zeer lange sluitertijden zullen moeten fotograferen. Om trillingsonscherpte te voorkomen is een statief in dat geval noodzakelijk.

Nachtfoto met een bewogen camera bij stoplichtenNachtfoto met een bewogen camera

 

Deel deze pagina met anderen: