TECHNIEK
Wat kun je met de ISO waarde?
Met deze waarde wordt de lichtgevoeligheid van de sensor weergegeven. ISO staat voor: International Organization for Standardization. Hoe hoger het ISO getal, hoe lichtgevoeliger de sensor is. De ISO reeks ziet er als volgt uit:
100 – 200 – 400 – 800 – 1600 – 3200 - 6400 - enzovoort
De meeste digitale camera’s hebben als basiswaarde 100 ISO. Een stap in de reeks omhoog zorgt voor een verdubbeling van de lichtgevoeligheid. De camera heeft dan nog maar de helft van het licht nodig om een goed belichte foto te maken. Hoe hoger we de ISO waarde instellen, hoe donkerder de lichtomstandigheden kunnen zijn waarin nog gefotografeerd kan worden. Dit kan heel handig zijn als je in donkere lichtsituaties nog uit de hand wilt fotograferen. Iedere stap die de ISO omhoog kan, zorgt voor een halvering van je sluitertijd. Als de ISO waarde hoger wordt, wordt de sluitertijd dus korter, waardoor je minder of geen trillingsonscherpte in je foto’s krijgt.
Er zit echter een nadeel aan het verhogen van de ISO waarde. Hoe hoger deze is, hoe meer ruis we in beeld hebben. Als de lichtomstandigheden het toelaten is het dus altijd te adviseren om voor een lage ISO waarde te kiezen.
De onderstaande foto hebben wij gemaakt met de camera op een hoge ISO waarde van 1600. Als we het beeld niet ingezoomd bekijken, zien we nog geen ruis. Het rechter beeld is een uitsnede uit dezelfde foto. Door ver in te zoomen zie je dat de foto ruis heeft.
Bij het maken van nachtfoto’s is er niet veel licht. Maar als we gebruik maken van een statief, maakt het niet uit hoe lang de sluitertijd duurt voor de trillingen. We kunnen dan de ISO waarde laag houden (bijvoorbeeld 100 of 200) om de ruis in onze nachtfoto’s zoveel mogelijk te voorkomen.