TIPS
Creatief gebruik losse flitser bij nachtfoto's
Als onze camera op statief staat en een langere sluitertijd heeft, dan kunnen we de flits tijdens deze sluitertijd handmatig laten flitsen. De onderwerpen waar we het flitslicht op laten vallen, zullen extra opvallend op de foto staan, terwijl de sfeer van de nachtfoto behouden blijft. Je kunt zo extra accenten leggen. We kunnen de flits een of meerdere keren af laten gaan.
Ook kun je spookeffecten veroorzaken in je foto’s door bijvoorbeeld op jezelf te flitsen terwijl je in beeld staat en daarna weg te lopen. Je komt dan op de foto te staan op de plek waar je geflitst hebt, maar de rest van de sluitertijd fotografeert de camera hetgeen wat er achter je stond. Op de foto wordt je daardoor deels transparant. Je kunt dus door jezelf heen kijken, wat een spookachtig effect geeft.
We kunnen dan de kracht van de flitser zelf regelen door de flitser op M te zetten. Bij de meeste flitsers kun je nu via de +/- of MODE instellingen zelf de flitser heel krachtig zetten of juist wat zachter. Op de instelling 1⁄1 geeft de flitser een flits op het maximale vermogen wat hij kan halen. Zet je hem op 1⁄2 dan zal hij op half vermogen afgaan, 1⁄4 op een kwart, enzovoorts.
Op de flitser zelf zit een lichtgevend knopje of een testknop. Als we hierop drukken dan geeft de flitser een flits op het vermogen dat we op de M stand hebben ingesteld. We kunnen zo de flits dus af laten gaan. Na het geven van de flits is de flitser weer even bezig om op te laten voor de volgende flits. Hoe lang dit duurt hangt af van de kracht waarop de flits staat ingesteld en hoe vol de batterijen zijn die erin zitten.
Tijdens een lange sluitertijd kun je een flits dus een of meerdere keren af laten gaan.