Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Het maken van goede vuurwerkfoto's

Met oud en nieuw en op diverse (vuurwerk)festivals wordt vuurwerk afgestoken. Naar vuurwerk kijken is leuk, en het is helemaal super als je het ook goed op de foto vast kunt leggen.

Omdat vuurwerk 's nachts afgestoken wordt, zul je misschien verwachten dat je een lange sluitertijd en een statief nodig hebt. Dit is echter niet altijd zo. Vuurwerk zelf geeft namelijk enorm veel licht. Om ervoor te zorgen dat onze camera de belichting niet zelf aan gaat passen aan de donkere lucht, zet je de camera op de handmatige M stand. Je moet nu de waardes zelf instellen. Zet de camera op de volgende waardes om te beginnen:

  • ISO waarde op 400
  • het diafragma ver open (laag getal, bijvoorbeeld 4.0 of 5.6)
  • de sluitertijd op 1/60 seconde

Maak meerdere foto's achter elkaar van het vuurwerk, zo heb je meer kans het juiste moment te pakken. Als het vuurwerk te licht wordt, kun je het diafragma verkleinen (bijvoorbeeld 8). Wordt het vuurwerk te donker, dan kun je de ISO waarde nog verhogen. Ook kun je iets variëren met de sluitertijd. Zorg er dan wel voor dat je tijd niet te lang wordt om uit de hand te kunnen fotograferen.

Door de bovenstaande instelling bevries je de beweging van het vuurwerk. Als je meer de lichtbanen van het vuurwerk wilt vastleggen, kun je een langere sluitertijd instellen, bijvoorbeeld 1 seconde. Omdat deze tijd te lang is om uit de hand te fotograferen heb je dan wel een statief nodig.

Vuurwerk met korte sluitertijdVuurwerk met lange sluitertijd

De bovenstaande twee foto's zijn respectievelijk gemaakt op 1/30 seconde (links) en 2 seconden (rechts). Op de linkerfoto is de beweging van het vuurwerk bevroren, op de rechterfoto zie je door de langere sluitertijd meer de beweging die het vuurwerk heeft afgelegd. Bij de rechterfoto stond de camera op statief.

Als je camera moeite heeft met scherpstellen (het is immers donker), dan kun je aan de zijkant van je lens de scherpstelling op handmatig zetten (M of MF). Je moet dan zelf aan de lens draaien om scherp te stellen op de juiste afstand. Vergeet deze instelling na het fotograferen niet weer terug te zetten op A of AF als je klaar bent met het vuurwerk, anders stelt je camera niet meer scherp!

Deel deze pagina met anderen: