Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Het voorkomen van lensflare

Omdat er ‘s nachts weinig licht aanwezig is en we lange sluitertijden hanteren, is de kans op lichtvlekken en flares in onze foto’s aanwezig. Dit kunnen we op een aantal manieren proberen te voorkomen.

Indien er veel licht achter onze camera schijnt, dan kan dat via het oculair in het camerahuis terecht komen. Om dit lichtlekken te voorkomen kun je het oculair afdekken tijdens het fotograferen. Sommige cameramerken leveren zelfs standaard een schuifje hiervoor bij de camera dat je voor het oculair kunt schuiven.

Nachtfoto lantarenpalen met lensflareNachtfoto met lantarenpaal met reflectie in uv filter

Flares van lichtbronnen die schuin je lens in schijnen kun je voorkomen door je zonnekap op je objectief te plaatsten. Soms kan een UV-filter ook extra flares in je foto veroorzaken, omdat er licht in het filter reflecteert. In dat geval kun je het UV filter van je lens afhalen. Bij UV filters van betere kwaliteit zal dit effect minder voorkomen.

Deel deze pagina met anderen: