Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Het voorkomen van ruis

Ruis is in een foto het beste zichtbaar in effen en donkere vlakken. In een nachtfoto zijn deze vlakken veel aanwezig. We kunnen een aantal maatregelen nemen om de ruis in ons beeld zoveel mogelijk te voorkomen.

Ruis wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van een hoge ISO waarde. Hou de ISO waarde dus altijd zo laag mogelijk, zo lang dat met het belichten ook mogelijk is. Haal de extra stappen licht die je eventueel nodig hebt eerst uit het vergroten van je diafragma en het verlengen van de sluitertijd. Pas alleen als laatste redmiddel het verhogen van je ISO waarde toe.

Twee lantarenpalen in Den Haag met veel ruisKaarsen uitsnede met zichtbare ruis

In het cameramenu is het mogelijk de optie ‘ruisonderdrukking’ aan te zetten. De software van de camera zal dan bij het opslaan van de foto al een stuk ruis uit het beeld filteren. Het duurt dan wel veel langer voordat de foto weggeschreven is op de geheugenkaart en totdat de volgende foto gemaakt kan worden.

Door te fotograferen in het Raw formaat wordt de ruis in de camera nog niet onderdrukt, maar kan hij na invoer in de raw-converter zeer makkelijk gereduceerd worden. Dit voorkomt dat je tijdens het fotograferen lang moet wachten omdat de ‘ruisonderdrukking’ in de camera nog aan het rekenen is.

Deel deze pagina met anderen: