TIPS
Het voorkomen van trillingsonscherpte
Vanwege het gebruik van lange sluitertijden zullen we extra maatregelen moeten nemen om ongewenste trillingsonscherpte in onze foto’s te voorkomen. Allereerst is een statief noodzakelijk. Door de camera hierop te zetten, elimineren we de trillingen die wij met onze handen overbrengen.
Je kan het statief het beste zo neerzetten dat één van de drie poten in het verlengde van de lens staat. Op deze manier staat het statief het stevigst. Daarnaast is het aan te raden om het gebruik van de middenzuil zoveel mogelijk te vermijden. Dit is het minst stabiele deel van het statief.
Een statief is echter niet altijd voldoende. Door op de ontspanknop te drukken, raak je de camera aan en kun je toch nog trillingen op je camera overbrengen. Dit is te voorkomen door een afstandsbediening te gebruiken, zodat je de camera niet aan hoeft te raken. Als je geen afstandsbediening hebt, kun je ook gebruik maken van de zelfontspanner. De camera wacht in dat geval enkele seconden met het maken van de foto, zodat je eigen trilling van het aanraken van de camera geen effect meer heeft.
Het kan voorkomen dat de beweging van het opklappen van de spiegel ook trillingen op de camera overbrengt. In dat geval kan in het menu van de camera de spiegel permanent opgeklapt worden. Zorg dat de camera helemaal ingesteld en scherpgesteld staat voordat je de spiegel opklapt. Zonder spiegel kun je immers niets meer zien door je zoeker.
Sommige camera’s en objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator. Tijdens het uit de hand fotograferen probeert deze stabilisator de bewegingen die wij met onze handen maken te compenseren, zodat trillingsonscherpte voorkomen wordt. Als we in het donker op statief fotograferen heeft deze stabilisator geen functie. Hij kan zelfs onbedoeld voor trillingsonscherpte zorgen als hij een beweging gaat compenseren die eigenlijk niet gemaakt wordt. Bij het ’s nachts fotograferen is het dus raadzaam deze stabilisator uit te zetten.