Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Hoe kun je de maan goed fotograferen

De maan is 's nachts een erg mooi onderwerp om te fotograferen. Je zult hiervoor wel wat zaken anders op je camera in moeten stellen dan bij andere nachtfoto's.

De maan reflecteert erg veel licht. Feitelijk is de maan een onderwerp dat in de volle zon staat! Alleen als wij hem fotograferen, hebben we vrij veel donkere lucht rond de maan. De lichtmeter van onze camera zal bij de belichting dus vrij veel rekening houden met de donkere lucht. Standaard krijg je daardoor een veel te lichte maan, dus helemaal overbelicht is. Je ziet de details en kraters dan niet meer zitten, de maan zal gewoon een felle witte vlek zijn op je foto. Om dit te voorkomen moeten we de camera dus handmatig instellen alsof we overdag een foto aan het maken zijn.

Overbelichte maan bij het ComomeerGoed belichte volle maan

Zet je camera op de handmatige M stand. Je moet nu de waardes zelf instellen. Zet de camera op de volgende waardes om te beginnen:

  • ISO waarde op 100
  • het diafragma halverwege (bijvoorbeeld 8.0 of 11)
  • de sluitertijd op 1/250 seconde

Maak een proeffoto en kijk of je de kraters op de maan goed ziet zitten. Als de maan te licht is kun je de sluitertijd korter maken of het diafragma nog hoger zetten.

Als de maan te donker is op je testfoto kun je de sluitertijd langer maken. Let er hierbij op dat de tijd niet te lang wordt om uit de hand te fotograferen of zet je camera op statief. Ook kun je de foto lichter maken door het diafragma verder open te zetten. Je verlaagt het getal dan naar bijvoorbeeld 5.6 of 4.

Maak net zo lang testfoto's en aanpassingen totdat je de tekening op de maan en de kraters goed ziet staan. Omdat de belichting dan helemaal op de maan staan afgesteld, zullen alle andere onderwerpen in je beeld die niet even fel licht geven als de maan niet zichtbaar zijn.

Deel deze pagina met anderen: