Je bent hier:

Volg ons op Facebook

 

Ondersteun je ons?

Wil je deze website ondersteunen? Wij zijn verkooppartner van bol.com en zouden het leuk vinden als je via onze webwinkel zou willen bestellen!

Scherpstellen in het donker

Een digitale camera is voorzien van automatische scherpstelling, ook wel Autofocus (AF) genoemd. Het Autofocus systeem stelt scherp door te zoeken naar contrast in het beeld. Om deze reden hebben camera’s moeite om automatisch scherp te stellen op egale oppervlakken en in het donker. Sommige camera’s blijven dan zoeken naar voldoende contrast en andere camera’s schakelen de flitser of een hulplampje in.

Door de ontspanknop van de camera half in te drukken activeer je de Autofocus (AF). Pas als je de knop helemaal indrukt maakt de camera een foto. Een camera heeft verschillende soorten AF programma’s. Het programma dat wij ‘s nachts gebruiken is Single Shot. Bij Single Shot stelt de camera één keer scherp als je de ontspanknop half indrukt. Je kunt de camera nadat je hebt scherpgesteld dus nog verplaatsten met de knop half ingedrukt, het onderwerp waarop je eerst hebt scherpgesteld blijft dan scherp. Wil je ergens anders op focussen dan moet je de ontspanknop loslaten en opnieuw indrukken. Je camera stelt altijd scherp op 1 punt. Alles wat zich in hetzelfde vlak bevindt als dit punt is ook scherp. Dit vlak noemen we het scherptevlak. Het scherptevlak ligt altijd evenwijdig aan de sensor en is zowel horizontaal als verticaal.

Nachtfoto van een landschap in ItalieNachtfoto van het strand bij Monster

Omdat in een donker beeld vaak niet genoeg contrast zit, kan de camera lastig scherpstellen. Het richten van de camera op een punt dat wel contrast heeft is lastig als we werken op een statief. In dat geval kunnen we de camera ook laten scherpstellen op een ander door ons gekozen focuspunt. Door de zoeker van de camera zie je een aantal puntjes. Dit zijn de punten waarop de camera scherp kan stellen. We kunnen de camera ook gericht op een van deze punten laten scherpstellen. Door dit punt precies te leggen op dat stuk van het beeld waar wel contrast zit, kan de camera de scherpstelling toch automatisch regelen. De camera laat dit punt rood oplichten als het scherp is.

Indien scherpstellen op deze manier ook niet mogelijk is, kan de scherpstelling op handmatig worden gezet (MF). Je moet dan zelf scherpstellen door aan een ring aan de lens te draaien. Op sommige objectieven wordt de scherpstelafstand ook als verdeling op de lensring aangegeven. Je kunt zo controleren of de handmatig ingestelde afstand juist is.

Deel deze pagina met anderen: