TIPS
Welk contrastbereik kan een camera aan?
In de diverse onderwerpen die wij fotograferen kan het contrast tussen licht en donker soms erg groot zijn, zeker als er gefotografeerd wordt met gericht licht en in de nacht. Met onze ogen kunnen wij veel meer contrast zien dan onze camera technisch aankan. Bij het maken van een foto met veel contrast zullen we dus altijd een keuze moeten maken tussen de lichte partijen of de donkere partijen. Beide partijen goed op de foto krijgen is niet mogelijk.
Ons oog heeft de mogelijkheid om ongeveer 14 stops contrastverschil waar te nemen. Een goede digitale sensor kan momenteel ongeveer 8 tot 10 stops overbruggen. De meeste digitale camera’s kunnen 5 of 6 stops contrastverschil aan. Onze ogen kunnen dus ruim twee keer meer contrast waarnemen!
In de meeste onderwerpen zitten gelukkig geen 14 stops contrastverschil. Niet bij iedere foto zul je daarom detaillering verliezen in de lichte of donkere partijen. Maar in extreme situaties met gericht licht of tegenlicht kan dit contrastverschil er wel degelijk voor zorgen dat delen van de foto dichtlopen in het zwart of uitbleken in het wit. Zeker ’s nachts kan er een groot contrastverschil zitten tussen de donkere lucht en een lichtbron die in je beeld aanwezig is. De lamp van een lantarenpaal of een fel verlicht gebouw kunnen dan al snel overbelicht raken. je kunt je belichting dan aanpassen zodat de lichtbron goed belicht is. In dat geval zal de achtergrond waarschijnlijk onderbelicht zijn, omdat het contrastverschil te groot is voor de camera om tegelijk weer te geven in één beeld.
Als je zowel de lichte als de donkere partijen goed belicht op de foto wilt krijgen zul je dus meerdere foto’s met verschillende belichtingen moeten maken die je later samenvoegt met beeldbewerking. Sommige camera’s kunnen dit ook automatisch. Deze optie wordt dan aangegeven met HDR. Dit staat voor High Dynamic Range.
De twee bovenstaande foto’s zijn digitaal gecombineerd. We krijgen dan de onderstaande foto als HDR resultaat.